Trouwen of Samenwonen

Gaat u samen verder door samen te wonen?

Dat kan zonder officieel iets op papier te zetten. De wet heeft echter voor samenwoners niets geregeld. Er ontstaat door samenwonen géén gemeenschap van goederen. U kunt wel afspraken met elkaar maken in een samenlevingsovereenkomst. U kunt bijvoorbeeld aangeven welke goederen van u gezamenlijk zijn en welke privé (ook schulden). U kunt ook afspraken maken over de huishoudkosten en dergelijke, maar ook wat er moet gebeuren met uw woning of pensioen als u uit elkaar gaat.

Bij trouwen of een geregistreerd partnerschap ontstond tot 1 januari 2018 automatisch een gemeenschap van goederen. Sinds 1 januari 2018 is dat niet meer het geval. Vanaf 1 januari 2018 deelt u privébezittingen of schulden van vóór uw huwelijk/geregistreerd partnerschap niet en vallen gezamenlijke bezittingen of schulden van vóór uw huwelijk/geregistreerd partnerschap wel in de gemeenschap van goederen. Naast deze 2 voorbeelden zijn er nog meer veranderingen doorgevoerd.

Indien u na 1 januari 2018 in gemeenschap van goederen wilt trouwen dient u hier huwelijkse voorwaarden voor op te laten stellen bij een notaris.

Indien u nog vragen heeft over deze zaken willen wij u graag nader inlichten daarover.

  • Lage prijs garantie
  • Meer dan 12.5 jaar ervaring
  • Altijd een snelle service
Offerte aanvragenWat mee te nemen?
Top