Aantal hypotheekaanvragen loopt terug, wel meer oversluitingen

Het aantal hypotheekaanvragen is in het derde kwartaal van dit jaar met 5% afgenomen. Opvallend is dat in september ook een dalende lijn ten opzichte van augustus te zien was, terwijl gebruikelijk na de vakantie de markt juist aantrekt. Daar tegenover staat dat er juist meer hypotheken worden overgesloten.
Het Hypotheken Data Netwerk kwam begin deze maand met de nieuwe cijfers naar buiten. De stijgende lijn bij oversluitingen komt volgens het netwerk in het afgelopen kwartaal 25% hoger uit dan in hetzelfde kwartaal in 2017. Daarvan kiezen de meesten voor een gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek. Onder de doorstromers is die vorm het populairst, meer dan 40% van hen kiest voor de deels aflossingsvrije hypotheek. Bij starters is dat nog geen 7%.
Van de hypotheekaanvragen met een aflossingsvrij deel gaat het voor meer dan de helft van de aanvragen over hypotheken met een aflossingsvrij deel van meer dan 50%. Ten opzichte van 2017 is dat een toename.
De lage rente is de grote motor achter de stijging. Dat blijkt ook wel uit het feit dat de oversluiters de rente gemiddeld voor 17 jaar laat vastzetten. Daarbij valt op dat de keuze voor een rentevasteperiode van 30 jaar toeneemt.
Wilt u meer weten over de in de hypotheekakte vast te leggen rechten en plichten? Bel ons voor een afspraak.
Bron: am:web / vastgoedactueel 3/10/18.

Top